Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka budyniowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
budyń waniliowy 2 opakowania
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
zapach waniliowy

Porada

Babka z tego przepisu jest pyszna i delikatna, rozpływa się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka budyniowa

Kroki postępowania

1
Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puszysta masę.
Krok 1 - Babka budyniowa foto
2
mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Krok 2 - Babka budyniowa foto
3
do ubitych żółtek na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem, budyń w proszku i śmietanę. Ciągle miksując.
Krok 3 - Babka budyniowa foto
4
Białka ubić z odrobiną soli na puszystą masę.
Krok 4 - Babka budyniowa foto
5
Dodawać stopniowo ubite białka delikatnie mieszając szpatułką
Krok 5 - Babka budyniowa foto
6
Formę wysmarować masłem posypać bułką tartą lub mąką. Wlać ciasto. Piec w piekarniku 180*C ok 50 min do suchego patyczka.

Ostudzona posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)
Krok 6 - Babka budyniowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.04.2017 09:35
Uwielbiam :)
Renata9 29.04.2017 22:40
Smaczna babka
Iwusia 29.04.2017 18:38
Klasyka a jaka dobra
Róża1 29.04.2017 08:09
fajny przepis !!!!!!!!
Franciszek 29.04.2017 00:47
pyszne do kawy
w mojej kuchni 29.04.2017 00:23
pyszna babeczka
agnieszka214 28.04.2017 21:00
Lubię bardzo babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak