Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka black&white

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl.
masło 200 g
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 szkl.
jajko 5 szt.
ekstrakt waniliowy do smaku
kakao 2-3 łyżki
sól duża szczypta
mleko 1/2 szkl.
mąka kukurydziana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka black&white

Mąkę tortową połączyć z solą i proszkiem do pieczenia - przesiać do miski.
Masło o temperaturze pokojowej ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasny puch.
Dodać cukier puder i, dalej ubijając, stopniowo dodawać jajka, ekstrakt waniliowy i olej.
Dodawać stopniowo mąkę i mleko - miksując na mniejszych obrotach.
Masę podzielić na połowę - jedną zmiksować z mąką kukurydzianą, a drugą z kakao.

Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Nałożyć ciemne ciasto, a na to jasne.
Przegarnąć kilkoma ruchami, za pomocą patyczka do szaszłyka, aby stworzyć wzór.
Upiec w temperaturze 160*C przez około 70 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.01.2014 00:26
Pewnie da się spokojnie zastąić ją mąką pszenną :) ja często dodaję kukurydzianej do wypieków, bo fajnie zagęszcza, nadaje ładniejszego koloru, powoduje też większą sypkość ciasta...
mysza75 25.12.2012 13:37
Pomysłowy przepis a czy musi być mąka kukurydziana dodana ?
Stenka 23.12.2012 09:41
apetyczna
miroslawa 23.12.2012 04:52
ale ci pięknie wyszła
Zdzisław 22.12.2012 23:11
smacznie wygląda
Magda24 22.12.2012 22:52
ładna babeczka :))
babajaga1969 22.12.2012 22:37
wygląda naprawdę smacznie :))
Marta1986 22.12.2012 22:23
pycha
Beata61 22.12.2012 22:19
takiej babce ciężko się oprzeć :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak