Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka białkowa z morelami i rodzynkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białek 10
mąki luksusowej 1,5 szk
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukru 1/2 szk
cukier waniliowy 1
margaryny kasia 125 g
rodzynek 3/4 szk
suszonych moreli 1 szk
cukru pudru 3/4 szk
czerwonego barwnika spożywcze
soku z cytryny 2 łyżka
kolorowa posypka do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Babka białkowa z morelami i rodzynkami

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Morele pokroić w kostkę.
Do mąki dodać rodzynki i morele i wymieszać.
Białka wlać do miski robota i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych białek wlewać małym strumieniem wlewać margarynę nadal miksując.
Zmniejszyć obroty i dodawać mieszankę mąki z rodzynkami i morelami.
Całość połączyć.
Gotową masę przelać do formy babkowej z kominkiem ( ja użyłam silikonowej ).
Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć babkę i przestudzić.
Utrzeć cukier puder z barwnikiem i sokiem cytrynowym i posmarować nim jeszcze letnią babkę aby lukier się ładnie rozpłynął.
Na koniec posypać po wierzchu babki posypkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 03.08.2012 09:18
ale bajer babka....
Aleksandraa 02.08.2012 22:39
bomba
niedozywiona 02.08.2012 21:34
łooo, jaka piękna ! *.*

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak