Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka biała

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
masło lub margaryna 1/2 kostki
olej 3 łyżki
esencja octowa 1 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka biała

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia .
Krok 1 - Babka biała foto
2
Żółtka oddzielić od białek . Margarynę z 3/4 szkl.cukru ( 1/4 szkl. pozostawić do piany ) i żółtkami utrzeć na puszystą masę .
Krok 2 - Babka biała foto
3
Do masy dodawać stopniowo ( ciągle ucierając ) ocet i olej , następnie mieszaninę mąk , całość lekko wymieszać .
Krok 3 - Babka biała foto
4
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier ( 1/4 szkl. )
Krok 4 - Babka biała foto
5
i połączyć z ciastem lekko mieszając .
Krok 5 - Babka biała foto
6
Wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą . Piec w piekarniku (180 stopni ) , ok. 50 min .Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem .
Krok 6 - Babka biała foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 29.03.2015 23:36
bardzo smaczna
Róża1 29.03.2015 22:47
też taką piekę , bardzo smaczna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak