Babka barwna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    170 g
  • cukier

    250 g
  • olej

    3/4 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
  • kisiel cytrynowy

    1 opakowanie
  • kakao

    2 łyżki
  • woda

    250 ml
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 2 misek rozbić jajka oddzielając białka od żółtek. Żółtka starannie utrzeć z cukrem by cukier się rozpuścił. Pod koniec ucierania dodawać po jednej łyżce wody, oleju i mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i ucierać - tak by masa była bez grudek, następnie ponownie dodać po łyżce wody, oleju i mąki i ucierać i tak aż się skończą składniki. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do trzech miseczek - do jednej dodajemy kisiel truskawkowy, do drugiej kisiel cytrynowy a do trzeciej kakao. Mieszamy. Do formy silikonowej keksowej wlewamy ciasto kakaowe, później wlewamy cytrynowe a na górę truskawkowe. Ciasto pieczemy w temp. 180-200\'C ok 60-80 min. Gotowa babkę można oprószyć cukrem pudrem. Polecam też likier cytrynowy. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 16.02.2014 07:31
wygląda super :)
czekoladka_m 05.06.2013 14:47
Bardzo ja lubię, u mnie mówi się na nią tulipan:)
m1monika 10.07.2012 14:19
fajna taka kolorowa :-)
RenataZ-et 30.05.2012 13:46
idealna do kawki :)
IKrakowianka 12.03.2012 21:33
wygląda bardzo apetycznie
IlonaAlbertos 06.07.2010 11:53
Wygląda smakowicie.
Iwusia 27.05.2010 21:52
Tak bo ja likier mieszam z cukrem pudrem i polewam ;)
Gosia_60 27.05.2010 16:57
Likierem ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat