Babka barwna

Babka barwna

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 czubate szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1,5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • kisiel cytrynowy

    1 opakowanie
  • olej

    3/4 szklanka
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
  • aromat waniliowy

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babka barwna

Żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem (do ucierania można użyć miksera-będzie pulchniejsze. Białka ubić na sztywną pianę.

Ucierając dodawać po 1 łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat waniliowy i pianę z białek. Dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel truskawkowy, a do trzeciej kakao. Każdą część dobrze wymieszać.

Tłuszczem wysmarować foremkę do babek i posypać bułką tartą. Wlać do foremki ciasto brązowe, następnie żółte, a na końcu czerwone. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (147)

romanrafal
romanrafal 02.02.2014 09:20
apetyczna babeczka
plocia 01.10.2013 22:08
Wygląda bardzo fajnie, takie babki to ja bardzo lubię
aisza1 24.05.2013 07:01
mniam mniam
Seba 22.05.2013 09:51
piękna i kolorowa
czekoladka_m 03.05.2013 18:46
piękne kolorki:)
PaniMISIOWA 31.12.2012 12:23
super wygląda
Zoso 11.03.2012 21:29
smacznie wygląda
krokodyl 05.02.2012 07:45
dziwne
jogobella23 30.01.2012 09:42
pycha
gacopierz23 13.11.2011 16:02
ładne kolory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat