Babka barwna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    2 czubate szklanki
  • jajek

    5
  • cukru

    1,5 szklanki
  • wody

    1 szklanka
  • proszku do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • kisiel cytrynowy

    1
  • olej

    3/4 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek.Następnie żółtka utrzeć z cukrem (do ucierania można użyć miksera-będzie pulchniejsze) a białka ubić na sztywną pianę.
Ucierając dodawać po 1 łyżce oleju,wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodać zapach waniliowy i pianę z białek.Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kisiel cytrynowy,do drugiej-kisiel truskawkowy,a do trzeciej-kakao.Każdą część dobrze wymieszać.
Tłuszczem wysmarować foremkę do babek i posypać bułką tartą.Wlać do foremki ciasto brązowe,następnie żółte a na końcu czerwone.Piec w temp. 180 stopni C ok.60 minut.
Po ostygnięciu babkę posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (147)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 02.02.2014 09:20
apetyczna babeczka
plocia 01.10.2013 22:08
Wygląda bardzo fajnie, takie babki to ja bardzo lubię
aisza1 24.05.2013 07:01
mniam mniam
Seba 22.05.2013 09:51
piękna i kolorowa
czekoladka_m 03.05.2013 18:46
piękne kolorki:)
PaniMISIOWA 31.12.2012 12:23
super wygląda
Zoso 11.03.2012 21:29
smacznie wygląda
krokodyl 05.02.2012 07:45
dziwne
jogobella23 30.01.2012 09:42
pycha
gacopierz23 13.11.2011 16:02
ładne kolory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat