Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 czubate szklanki -
jajko
5 sztuk -
cukier
1,5 szklanki -
woda
1 szklanka -
proszek do pieczenia
2 płaskie łyżeczki -
kakao
2 łyżki -
kisiel cytrynowy
1 opakowanie -
olej
3/4 szklanka -
kisiel truskawkowy
1 opakowanie -
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Babka barwna
Żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem (do ucierania można użyć miksera-będzie pulchniejsze. Białka ubić na sztywną pianę.
Ucierając dodawać po 1 łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat waniliowy i pianę z białek. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel truskawkowy, a do trzeciej kakao. Każdą część dobrze wymieszać.
Tłuszczem wysmarować foremkę do babek i posypać bułką tartą. Wlać do foremki ciasto brązowe, następnie żółte, a na końcu czerwone. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze (147)
Załaduj więcej komentarzy (137)