Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bakaliowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dkg
mąka ziemniaczana 10 dkg
masło 15 dkg
jajko 3 szt
smietana 18% 3 łyżki
sok z ctryny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie mielone 5 dkg
rodzynki 1 garść
Wiśnie drylowane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bakaliowa

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku ucierać, wymieszać wszystkie składniki razem z mąką i bakaliami, na koniec dać ubitą pianę z białek i delikatnie wrobić w ciasto. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy, piec w piekarniku 160-170 st. ok.1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu udekorować babkę lukrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 09.06.2014 19:21
często robię
mysza75 26.05.2014 22:18
jaka pyszna babka
Motorek 23.05.2014 16:54
super babeczka
Jodaj 19.05.2014 16:26
bardzo fajna babeczka :)
Bernadeta1 18.05.2014 19:10
smaczna babka
adelajda 14.05.2014 20:50
Super babeczka :))
Janina 06.05.2014 10:34
Ma być jeszcze 15 dkg cukru pudru. Ze względu na brak edycji oraz, że przepis nie został dodany od razu, po odblokowaniu podaję i przepraszam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak