Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bakaliowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
jaja 5 sztuk
cukier 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 35 dag
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
bakalie 40 dag
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bakaliowa

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, śmietaną. Całość ucieramy aż ciasto będzie gładkie. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Dodajemy oprószone mąką bakalie. Mieszamy. Blaszkę do babki smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 08.04.2013 08:12
pięknie wyglądająca babeczka
malaczarna23 08.04.2013 08:06
pyszna babeczka :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak