Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka advokatowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szkl
likier adwokat 250 ml

Lukier

cukier puder 1,5 szkl
sok z cytryny 2 łyzeczki
woda 2 łyżki
maliny świeże do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka advokatowa

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy jajecznej dodawać małym strumieniem olej, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać likier adwokat i dokładnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem posypać delikatnie bułką tartą i wlać ciasto. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180C. Lukier: wodę wymieszać z sokiem z cytryny i dodać cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodać trochę wody. Babkę polać lukrem i ozdobić kawałkami malin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak