Babka advokatowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajka

    4 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    1 szkl
  • likier adwokat

    250 ml

Lukier

  • cukier puder

    1,5 szkl
  • sok z cytryny

    2 łyzeczki
  • woda

    2 łyżki
  • maliny

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy jajecznej dodawać małym strumieniem olej, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać likier adwokat i dokładnie wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem posypać delikatnie bułką tartą i wlać ciasto. Babkę piec 50 minut w temperaturze 180C. Lukier: wodę wymieszać z sokiem z cytryny i dodać cukier puder , jeżeli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru a jeżeli jest za gęsty dodać trochę wody. Babkę polać lukrem i ozdobić kawałkami malin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat