Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier 1 szkl
mąka 2 szkl
olej 6 łyżek
margaryna 25 dkg
kakao 3 łyżeczki
mak 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka

Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając dodajemy po troszku mąki i oliwy i tak na przemian aż do wyczerpania składników.

Na koniec dodajemy pianę i mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej sypki mak a trzecią zostawiamy.

Blaszkę smarujemy i dajemy po troszku każdego ciasta aż do wyczerpania. Pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak