Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczkowe lody

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 50 ml
cukier 50 g
mąka 125 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
sól
jogurt naturalny 2 łyzki
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
POSYPKA
dżem kilka łyzek
rożek kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczkowe lody

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, jogurt, olej i jajka i wymieszać
Krok 1 - Babeczkowe lody foto
2
Do wafelków nakładać po łyżce ciasta, na to łyżeczke dżemu i ponownie zakryć ciastem. Wafelki powtykać w kratke do pieczenia, aby były pionowo i wstawić do piekarnika.
Krok 2 - Babeczkowe lody foto
3
Piec ok. 15- 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odwracając wafelki do góry nogami, zanurzać górną część ciasta w czekoladzie. Posypać posypką i pozostawić do zastygnięcia.
Krok 3 - Babeczkowe lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 25.10.2012 19:29
super, podoba mi się - jednego ciepłego poproszę ;)
GOSIA18 22.08.2012 13:20
ciekawe i eleganckie
Magula 22.08.2012 11:51
Jeszcze łatwiej zrobić je w kubeczkach o prostym dnie, ale w tych tez wychodza jak widac. Polecam
niedozywiona 22.08.2012 08:45
świetny pomysł :D efektowne
stokrotka 22.08.2012 08:45
fajny pomysł
V_kuchareczka 22.08.2012 07:48
super
elficzna 22.08.2012 02:10
bardzo fajne i pomysłowe :)
Sroczka 21.08.2012 22:22
Bardzo pomysłowe. Podoba mi się przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak