Babeczki z syropem z dzikiej róży

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • margaryna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    10 dag
  • woda

    1 szklanka
  • syrop z dzikiej róży

    1 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki gotujemy około 5 minut w syropie z wodą. Po upływie tego czasu rodzynki odcedzamy , zaś syrop z wodą studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem, następnie do masy dodajemy po jednym żółtku.Ucieramy. Następnie dodajemy mąkę wymieszną z proszkiem i sodą. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową i ostudzoną wodę z syropem ( około 3/4 szklanki). Masę wlewamy do papilotek do wysokości około 3/4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renia1 29.02.2012 18:54
przy takich muffinkach nawet stokrotki rozkwitają;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat