Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 35 dag
margaryna 20 dag
żółtka z gotowanych jajek 5 szt
cukier puder 15 dag
otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
śmietana gęsta 1 łyżka
galaretka truskawkowa 1 szt
marmolada wieloowocowa 1 szkl
Krem:
margaryna 20 dag
cukier kryształ 2 łyżki
jajko 2 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
likier Advocat 1/2 szt
czekolada deserowa 10 dag
barwnik spożywczy
jajko 1 szt
konfitura 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką

Kroki postępowania

1
Żółtka z ugotowanych na twardo jajek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i dokładnie posiekać z margaryną. Dodać utarte żółtka, całe jajko, śmietanę, otartą skórkę z pomarańczy
Krok 1 - Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką foto
2
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką foto
3
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wylepić foremki babeczek. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić. Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży, napełnić do połowy wgłębienia w babeczkach, zapełnić tężejącą galaretką.
Krok 3 - Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką foto
4
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do miski wlać całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu aż masa jajeczna na brzegu miski zacznie obsychać. Zdjąć z ognia i ubijać do ostudzenia. Margarynę utrzeć na pianę. Ciągle ucierając wlewać bardzo powoli masę jajeczną i likier. Krem podzielić na 3 części. Do jednej części dodać połowę rozpuszczonej czekolady. Drugą część zabarwić odrobiną barwnika spożywczego lub sokiem z czerwonego buraka. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Wierzch ozdobić pozostałą czekoladą.
Krok 4 - Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 24.04.2014 17:20
słodkie babeczki idealne na przyjęcie
romanrafal
romanrafal 30.03.2014 08:23
piękny,pyszny deserek
smakoszek 10.07.2013 19:45
niesamowicie apetycznie wyglądają:)
bietka 08.05.2013 15:11
śliczne babeczki :)
Marcin9 05.04.2013 15:14
Wyglądają smakowicie
matesko 12.03.2013 09:37
pięknie wyglądają
Stenka 30.12.2012 11:04
apetyczne
Katarzyna/kate1980 28.12.2012 20:35
poproszę jedną :)
ewasylwia 28.12.2012 15:02
bardzo ładnie wyglądają
mela25 28.12.2012 09:32
ciekawy przepis
olkaaa 28.12.2012 09:28
bardzo mi się podobają
elka1986 28.12.2012 09:02
Na pewno pyszne..
miroslawa 28.12.2012 04:53
fajne, takie kolorowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak