Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z polewą czekoladową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babeczki

margaryna 150 gram
cukier 3/4 szklanki
mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki + 1 łyżka
jajko 3
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1/3 szklanki

polewa

śmietana kremówka 75 ml
czekolada mleczna 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy z cukrem.
Krok 1 - Babeczki z polewą czekoladową foto
2
Dalej ucierając wbijamy po jednym jajku.
Krok 2 - Babeczki z polewą czekoladową foto
3
Następnie wsypujemy mąkę,2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia. Miksujemy mikserem, aż połączą się składniki.
Krok 3 - Babeczki z polewą czekoladową foto
4
Ciasto dzielimy na dwie części : do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, a do drugiej wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i także mieszamy lub miksujemy.
Krok 4 - Babeczki z polewą czekoladową foto
5
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do papilotek wykładamy ciasto - do każdej po jednej łyżce jasnego ciasta i po jednej łyżce ciemnego ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minutw temp. 160 stopni.
Krok 5 - Babeczki z polewą czekoladową foto
6
Polewa: śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy posieaną czekoladę i czekamy, aż się roztopi,co jakiś czas mieszając.Ciepłą polewą polewamy babeczki.
Krok 6 - Babeczki z polewą czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 27.03.2016 22:14
bardzo smaczne
Łukasz15 27.03.2016 11:46
fajne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak