Babeczki z pasztetu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso gulaszowe z indyka

    1,5 kg
  • wątróbka drobiowa

    20 dag
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka

Dodatkowo

  • jajka

    4 sztuka
  • pieczarki

    30 dag
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • masło

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z indyka obsmażyć na patelni na 2 łyżkach smalcu i przełożyć do garnka, a na tłuszczu podsmażyć wątróbkę. Do mięsa dodać marchew, pietruszkę, seler i cebulę, zalać 1 litrem wody, dodać 1 łyżkę jarzynki i pieprz, gotować na małym ogniu do miękkości. Mięso razem z warzywami wyjąć z bulionu i wystudzić, a następnie skręcić przez maszynkę na drobnym sitku razem z wątróbką. Pieczarki pokroić w większą kostkę i dodać do masy mięsnej, następnie dodać jajka i szklankę bulionu z gotowania mięsa oraz tymianek, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz czarnym pieprzem. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać grubą warstwa bułki tartej, następnie napełnić masą mięsną po wierzchu posypać cienką warstwą bułki tartej i ułożyć kilka wiórek masła.
Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać około 35 minut, pasztet ma się ładnie zarumienić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat