Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z pasztetu

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso gulaszowe z indyka 1,5 kg
wątróbka drobiowa 20 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżka

Dodatkowo

jajko 4 sztuka
pieczarki 30 dag
tymianek 1 łyżeczka
sól i pieprz
masło
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z pasztetu

Mięso z indyka obsmażyć na patelni na 2 łyżkach smalcu i przełożyć do garnka, a na tłuszczu podsmażyć wątróbkę. Do mięsa dodać marchew, pietruszkę, seler i cebulę, zalać 1 litrem wody, dodać 1 łyżkę jarzynki i pieprz, gotować na małym ogniu do miękkości. Mięso razem z warzywami wyjąć z bulionu i wystudzić, a następnie skręcić przez maszynkę na drobnym sitku razem z wątróbką. Pieczarki pokroić w większą kostkę i dodać do masy mięsnej, następnie dodać jajka i szklankę bulionu z gotowania mięsa oraz tymianek, wymieszać i doprawić do smaku sola oraz czarnym pieprzem. Małe foremki do zapiekania wysmarować masłem i wysypać grubą warstwa bułki tartej, następnie napełnić masą mięsną po wierzchu posypać cienką warstwą bułki tartej i ułożyć kilka wiórek masła.
Piekarnik nagrzać do 200st i zapiekać około 35 minut, pasztet ma się ładnie zarumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak