Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z nadzieniem pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szkl.
zimne masło 1/2 kostki
śmietana 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
Nadzienie:
wędzony boczek 10 dkg.
pomidory 4 szt.
cebula 1 szt.
jajko 3 szt.
śmietana 1 szkl.
masło 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól, pieprz
orzechy arachidowe 5 solone

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z nadzieniem pomidorowym

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać śmietanę i masło, posiekać. Kilka orzechów odłożyć, resztę zemleć. Wsypać posiekane orzechy, zagnieść, po czym wstawić na 1 godz. do lodówki.
Pomidory parzyć, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Boczek pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wrzucić boczek i cebulę, zrumienić.
12 foremek do babeczek natłuścić. Ciasto rozwałkować. Talerzykiem o średnicy nieco większej niż dno foremek wyciąć dwanaście krążków, wyłożyć nimi foremki. Tak przygotowane babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min. w temp. 160 stopni.
Jajka rozmącić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, wlać na podpieczone babeczki. Na wierzchu położyć plastry pomidora i boczek z cebulką. Babeczki piec jeszcze przez 15 min. w temp. 160 stopni. Gotowe posypać całymi orzechami ziemnymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak