Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki z nadzieniem

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki 8 łyżek
mąka 6 dag
masło 6 dag
żółtko jajek 8 sztuk
cukier waniliowy 2 szklanki
cukier kryształ 1 4/5 szklanki
olej do foremek
mąka 6 szklanek
margaryna 45 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 4 łyżki
cukier puder 4/5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki z nadzieniem

Kroki postępowania

1
Mąkę pszesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę. Siekamy.Dodajemy jajka, cukier puder oraz śmietanę. Na koniec dodajemy proszek. Zagnitamy ciasto by miało jednolitą konsystencję.Wykładamy do lodówki na ok 30 minut.Rozwałkowujemy, wykrawamy kółka.
Krok 1 - babeczki z nadzieniem foto
2
Ciasto na babeczki wykładamy na wysmarowaną tłuszczem foremki, na jej całej wewnętrznej powierzchni.
żóltka oddzielamy od białek. Rotrzepujemy je.mleko zagotowujemy z cukrem. Z mąki i masła robimy zasmażkę i dodajemy do gotującego się mleka. Dodajemy żółtka do mleka, mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy cukry waniliowe, mieszamy.

Wykładamy łyżką porcje nadzienia.
Krok 2 - babeczki z nadzieniem foto
3
Przykrywamy drugim kółkiem z ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarnku w temp ok.180 stopni.
Krok 3 - babeczki z nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 27.06.2013 17:41
przepyszne babeczk
kamyk 11.04.2013 08:44
wyglądają smakowicie
Janina 04.04.2013 13:49
Bardzo smaczne
Pyszota 04.04.2013 13:21
świetne babeczki
V_kuchareczka 04.04.2013 13:11
na pewno pyszne
bogusia19 04.04.2013 12:32
samkowicie wyglądają
dodi 04.04.2013 12:26
przepyszne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak