Babeczki z masą makową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    40 dag
  • margaryna

    20 dag
  • cukier puder

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • woda zimna

    2 łyżki

MASA

  • masa makowa

    30 dag
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • rodzynki

    3 łyżki
  • miód płynny

    1 łyżka

DEKORACJA

  • czekolada mleczna

  • cukier perlisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną.
Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 21.09.2016 20:00
ciekawy przepis
jagoda5913 21.09.2016 15:06
pyszne babeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat