Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z masą makową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 40 dag
margaryna 20 dag
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
woda zimna 2 łyżki

MASA

masa makowa 30 dag
orzechy włoskie 2 łyżki
rodzynki 3 łyżki
miód płynny 1 łyżka

DEKORACJA

czekolada mleczna
cukier perlisty

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z masą makową

Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną.
Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki.
W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 20-25 minut.
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.09.2016 20:00
ciekawy przepis
jagoda5913 21.09.2016 15:06
pyszne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak