Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki z masą kajmakową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
margaryna 1 kost.
żółtko jajek 1 szt.
masa
śmietana 30% 1 szkl.
masa kajmakowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki z masą kajmakową

Na stolnicę przesiać mąkę dodać schłodzoną margarynę i siekać nożem aż zrobią się grudki , wbić żółtko i zagnieść ciasto tak aby powstała kula jeśli nie będzie się trzymać to dodać odrobinę kwaśnej śmietany , ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę . Po tym czasie wyjąć ciasto cienko wałkować i wylepiać nim wysmarowane foremki do babeczek układać na blasze i piec w temp. 180 st. ok. 12-15 min na złoty kolor . Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić . Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno stopniowo dodając masę kajmakową cały czas miksując na wolnych obrotach , gotową masę nakładać do tortownicy i wypełniać wystudzone babeczki . Przechowywać w lodówce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak