Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z masą kajmakową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 400 g
masło 250 g
cukier puder 130 g
żółtko jajek 2
śmietana kwaśna 1 Łyżka

Masa kajmakowa

masło 300 g
kajmak 1 Puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z masą kajmakową

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder i masło., siekamy. Dodajemy pozostałe składniki.
Krok 1 - Babeczki z masą kajmakową  foto
2
Szybkimi ruchami wyrabiamy gładkie ciasto. Owijania folią i chowany na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Babeczki z masą kajmakową  foto
3
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i szklanką wycinamy kółka.
Krok 3 - Babeczki z masą kajmakową  foto
4
Foremki na babeczki smarujemy masłem i wylepiamy ciastem.
Krok 4 - Babeczki z masą kajmakową  foto
5
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut. Gdy lekko osiągnąć wyciągamy z foremek.
Krok 5 - Babeczki z masą kajmakową  foto
6
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce kajmaku i miksujemy do połączenia.
Krok 6 - Babeczki z masą kajmakową  foto
7
Masą dekorujemy zimne babeczki. Dodatkowo na każdej układamy np czekoladowe jajeczka.
Smacznego :)
Krok 7 - Babeczki z masą kajmakową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.06.2017 14:04
fajne babeczki
Motorek 22.04.2017 08:17
fajne babeczki
Renata9 18.04.2017 22:38
Smaczne babeczki
wwwiolka 18.04.2017 20:37
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak