Babeczki z łososiem i sosem malinowym

Babeczki z łososiem i sosem malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sos malinowy:

  • maliny

    200 gramów
  • sos balsamiczny

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka

Pozostałe:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • maliny

    50 gramów
  • łosoś wędzony

    100 gramów
  • ser feta

    50 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    6 sztuk
  • bazylia posiekana

    4 gałązki
  • tymianek

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12x12 cm. Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temperatury 180 stopni góra-dół i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.

Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję aż zrobi się gęsty. Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią. Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat