Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z łososiem i sosem malinowym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy.

Składniki:

Składniki na sos malinowy:

maliny świeże 200 gramów
sos balsamiczny 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżka

Pozostałe:

ciasto francuskie 1 opakowanie
maliny świeże 50 gramów
łosoś wędzony 100 gramów
ser feta 50 gramów
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
bazylia świeża 4 gałązki
tymianek 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z łososiem i sosem malinowym

Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12x12 cm. Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temperatury 180 stopni góra-dół i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.

Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję aż zrobi się gęsty. Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią. Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak