Babeczki z kremem winogronowym

Ifa

Babeczki z kremem winogronowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka orkiszowa

    200 g (typ mąki jasnej np. 630)
  • orzechy laskowe

    100 g (mielone)
  • cukier

    70 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • woda zimna

    1-2 łyżki

Krem

  • masło

    100 g
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    2
  • sok winogronowy

    180 ml (z ciemnych winogron)
  • cukier puder

    4 łyżki
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    1-2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 blaty

Lista składników

  • winogrona zielone

    1 grono
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki z kremem winogronowym foto
Na ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, mielone orzechy i cukier, dołóż masło, przesiekaj razem. Zrób kopczyk, wbij jajko i wmieszaj w ciasto. Rękoma wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby nie chciało się skleić dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Babeczki z kremem winogronowym foto
Krem na parze: do miski wbij jajka, żółtka, dodaj sok, cukier i pokrojone w cząstki masło. Do garnuszka wlej na dno wodę i podgrzewaj, miskę postaw na garnek. Zacznij ubijać krem. Ubijaj aż do zgęstnienia, u mnie trwało to 35 minut. Ważne też żeby ubijania nie przerywać, bo jajka się zetną. Gdy masa zgęstnieje ochłodź ją wstawiając miskę do lodówki.
Krok 3 - Babeczki z kremem winogronowym foto
Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj, niezbyt cienko. Z ciasta wykrawaj okręgi o podobnej średnicy do twoich foremek, foremki uprzednio wysmaruj masłem. Ja użyłam 6 foremek o średnicy 8 cm, 10 foremek o śred. 6 cm i 2 o średnicy 11 cm. Ciasto przekładaj na foremki, podociskaj boki. Gotowe wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponakłuwaj dno widelcem i piecz 14 minut w 200 st. C. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.
Krok 4 - Babeczki z kremem winogronowym foto
Mascarpone utrzyj w misce z cukrem pudrem. Dodawaj po 1 łyżce zimnego kremu z winogron, ubijaj mikserem na gładko.
Krok 5 - Babeczki z kremem winogronowym foto
W miseczce, w zimnej wodzie namocz na 5 minut żelatynę. Odciśnij i zalej 1 łyżką gorącej wody, szybko wymieszaj i dodaj 2 łyżki kremu, taką żelatynę wlej do całości i ubij. Krem dobrze jest jeszcze schłodzić, by dobrze zgęstniał.
Krok 6 - Babeczki z kremem winogronowym foto
Na spody nakładaj szprycą krem, dekoruj cząstkami winogron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 13.04.2015 08:39
rewelacyjne babeczki
VioletoweKucharzenie 08.04.2015 08:07
pięknie się prezentują:-) jem oczami:-)
Zdzisław 08.04.2015 04:25
takie słodości bardzo lubię zjeść
monikaT83 07.04.2015 21:17
przecudne! aż żal jeść:)
mirosława4 07.04.2015 20:07
apetyczne , zjadłabym :)
ben-ka 07.04.2015 19:45
Bardzo apetyczne babeczki.
gosia1988 07.04.2015 19:44
rewelacyjnie wyglądają i na pewno bardzo smaczne
RenataZ-et 07.04.2015 19:42
mega apetyczne!
Ifa 07.04.2015 18:52
Nie, z mąką jasną orkiszową nie zmieniają smaku, zmiana i konsystencja odczuwalna jest dopiero przy mące orkiszowej razowej :-)
Skotka 07.04.2015 18:24
Wspaniałe:) Jestem ciekawa czy z mąką orkiszową mają inny smak, niż z pszenną?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat