Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem winogronowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki z kremem winogronowym to oryginalny pomysł na deser po obiedzie lub na imprezę! Przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 200 g (typ mąki jasnej np. 630)
orzechy laskowe 100 g (mielone)
cukier 70 g
masło 150 g
jajko 1 szt.
woda zimna 1-2 łyżki

Krem

masło 100 g
jajko 2
żółtko jajek 2
sok winogronowy 180 ml (z ciemnych winogron)
cukier puder 4 łyżki
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1-2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 blaty

Lista składników

winogrona zielone 1 grono

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem winogronowym

Kroki postępowania

1

Ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, mielone orzechy i cukier, dołóż masło, pomieszaj razem. Zrób kopczyk, wbij jajko i wmieszaj w ciasto. Rękoma wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby nie chciało się skleić, dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 1 - Babeczki z kremem winogronowym foto
2

Krem na parze: do miski wbij jajka, żółtka, dodaj sok, cukier i pokrojone w kostki masło. Do garnuszka na dno wlej wodę i podgrzewaj, miskę postaw na garnek. Zacznij ubijać krem. Ubijaj aż do zgęstnienia, u mnie trwało to 35 minut. Ważne, żeby ubijania nie przerywać, bo jajka się zetną. Gdy masa zgęstnieje, ochłódź ją, wstawiając miskę do lodówki.

Krok 2 - Babeczki z kremem winogronowym foto
3

Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj, niezbyt cienko. Z ciasta wykrój okręgi o podobnej średnicy do twoich foremek, foremki uprzednio wysmaruj masłem. Ja użyłam 6 foremek o średnicy 8 cm, 10 foremek o średnicy 6 cm i 2 o średnicy 11 cm. Ciasto przełóż na foremki, podociskaj boki. Gotowe wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponakłuwaj dno widelcem i piecz 14 minut w 200 stopniach. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.

Krok 3 - Babeczki z kremem winogronowym foto
4
Mascarpone utrzyj w misce z cukrem pudrem. Dodawaj po 1 łyżce zimnego kremu z winogron, ubijaj mikserem na gładko.
Krok 4 - Babeczki z kremem winogronowym foto
5
W miseczce, w zimnej wodzie namocz na 5 minut żelatynę. Odciśnij i zalej 1 łyżką gorącej wody, szybko wymieszaj i dodaj 2 łyżki kremu, taką żelatynę wlej do całości i ubij. Krem dobrze jest jeszcze schłodzić, by dobrze zgęstniał.
Krok 5 - Babeczki z kremem winogronowym foto
6
Na spody nakładaj szprycą krem, dekoruj cząstkami winogron.
Krok 6 - Babeczki z kremem winogronowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.04.2015 08:39
rewelacyjne babeczki
VioletoweKucharzenie 08.04.2015 08:07
pięknie się prezentują:-) jem oczami:-)
Zdzisław 08.04.2015 04:25
takie słodości bardzo lubię zjeść
monikaT83 07.04.2015 21:17
przecudne! aż żal jeść:)
mirosława4 07.04.2015 20:07
apetyczne , zjadłabym :)
ben-ka 07.04.2015 19:45
Bardzo apetyczne babeczki.
gosia1988 07.04.2015 19:44
rewelacyjnie wyglądają i na pewno bardzo smaczne
RenataZ-et 07.04.2015 19:42
mega apetyczne!
Ifa 07.04.2015 18:52
Nie, z mąką jasną orkiszową nie zmieniają smaku, zmiana i konsystencja odczuwalna jest dopiero przy mące orkiszowej razowej :-)
Skotka 07.04.2015 18:24
Wspaniałe:) Jestem ciekawa czy z mąką orkiszową mają inny smak, niż z pszenną?
Edith85 07.04.2015 18:22
ale pysznie wyglądają :)
Katarzyna59 07.04.2015 18:14
prześliczne babeczki
Barbara13 07.04.2015 18:12
jakie smakowite,delikatne,już czuję ten smak :)
cukiereczek 07.04.2015 18:11
wspaniałe kruche babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak