Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem winogronowym
Kroki postępowania
Ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, mielone orzechy i cukier, dołóż masło, pomieszaj razem. Zrób kopczyk, wbij jajko i wmieszaj w ciasto. Rękoma wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby nie chciało się skleić, dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Krem na parze: do miski wbij jajka, żółtka, dodaj sok, cukier i pokrojone w kostki masło. Do garnuszka na dno wlej wodę i podgrzewaj, miskę postaw na garnek. Zacznij ubijać krem. Ubijaj aż do zgęstnienia, u mnie trwało to 35 minut. Ważne, żeby ubijania nie przerywać, bo jajka się zetną. Gdy masa zgęstnieje, ochłódź ją, wstawiając miskę do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj, niezbyt cienko. Z ciasta wykrój okręgi o podobnej średnicy do twoich foremek, foremki uprzednio wysmaruj masłem. Ja użyłam 6 foremek o średnicy 8 cm, 10 foremek o średnicy 6 cm i 2 o średnicy 11 cm. Ciasto przełóż na foremki, podociskaj boki. Gotowe wstaw do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponakłuwaj dno widelcem i piecz 14 minut w 200 stopniach. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.