Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem chałwowym

ami
2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babeczki

mąka pszenna 120 g
cukier drobny 140 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 40 g
jajko 1 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
maślanka 120 ml

Krem

mleko 250 ml
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 1 czubata łyżka
cukier 60 g
masło 150 g
chałwa 100-150 g
śmietana 30% 50 ml
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem chałwowym

Sugeruję, aby zacząć od przygotowania budyniu na krem, ponieważ musi on całkowicie wystygnąć, a to zabiera trochę czasu. Do garnuszka wlać 3/4 szklanki mleka, dosypać cukier waniliowy i zagotować. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pozostałe mleko i mąkę i dobrze wymieszać. W masie nie może być grudek. Masę z żółtkami przelać do gotującego się mleka i cały czas mieszając ugotować budyń. Jeszcze gorący nakryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do wystygnięcia. Folia zapobiegnie powstaniu kożucha.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami.

Przygotować ciasto na babeczki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier i masło ( w temperaturze pokojowej) i miksować na średnich obrotach do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Cały czas miksując, stopniowo dolewać połowę maślanki. Jajka, ekstrakt z wanilii i resztę maślanki wymieszać w miseczce, a następnie dodać do masy. Miksować do momentu połączenia się składników. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek babeczki wyjdzie czysty. Upieczone babeczki pozostawić na kilka minut w foremce, po czym wyciągnąć je i pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kratce kuchennej.

Chałwę pokruszyć i przełożyć do garnuszka. Wlać śmietankę i podgrzewać tak długo, aż chałwa całkowicie się rozpuści. Gdyby pozostały drobne kawałki, które nie chcą się rozpuścić, można całość przetrzeć przez sito. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać rozpuszczoną chałwę i kakao i dobrze zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dowolnie dekorować babeczki. Krem można jeszcze ozdobić rozpuszczoną czekoladą. W tym celu rozpuścić mniej więcej 50g czekolady w kąpieli wodnej, wystudzić, przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć maleńki kawałek tak, żeby powstał otwór mniej więcej o średnicy 1mm i dekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 13.06.2017 16:51
Coś dla wielbicieli chałwy :) Przepięknie wyglądają
atort111
atort111 11.02.2016 09:04
niesamowicie wygląda i tak kusi
Monika-twin 06.04.2015 19:50
Pieknie wyglada.
wyattearp 06.04.2015 16:47
pychotka !!!!!!!!!!!!!!!!!
tytka 06.04.2015 11:38
śliczne babeczki
Seba 06.04.2015 10:41
fajne babeczki
Mniam 06.04.2015 10:38
Coś dla wielbicieli chałwy :) Przepięknie wyglądają.
IwonaDD 06.04.2015 10:31
pysznie wyglądają
monikaT83 06.04.2015 10:21
przepiękne artystyczne zdjęcie:) a sama babeczka przepyszna:)
gosia56 06.04.2015 10:15
super babeczki;)
Agnieszka-87-25 06.04.2015 09:22
kusząca jest
Futka 06.04.2015 08:51
Śliczna i pyszna babeczka :) Niebo dla podniebienia :)
Magula 06.04.2015 08:50
smakowicie wygląda
Krystyna32 06.04.2015 08:50
wspaniałe babeczki
2milutka 06.04.2015 08:41
wyglądają wspaniale
Magdalena Rysińska 06.04.2015 08:31
Zrobię mojemu lubemu, bo lubi chalwe
Konczi 06.04.2015 08:05
wow .. wygląda obłędnie
cukiereczek 06.04.2015 07:47
urocza babeczka
Edith85 06.04.2015 07:22
rewelacyjnie wygladają, aż szkoda jeśc :)
Krzysztof15 06.04.2015 07:12
wygladaja apetycznie
erym 05.04.2015 23:58
obledne sa!
joanna43 05.04.2015 23:17
Piękna babeczka
Skotka 05.04.2015 23:11
Też bym chętnie spróbowała:)
Iwusia 05.04.2015 22:46
UMM... ALE PYSZNIE WYGLĄDAJĄ ... I JESZCZE TA OZDOBNA PAPILOTKA
jasiek 05.04.2015 22:45
dzieło sztuki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak