Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem chałwowym
Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami.
Przygotować ciasto na babeczki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier i masło ( w temperaturze pokojowej) i miksować na średnich obrotach do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Cały czas miksując, stopniowo dolewać połowę maślanki. Jajka, ekstrakt z wanilii i resztę maślanki wymieszać w miseczce, a następnie dodać do masy. Miksować do momentu połączenia się składników. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek babeczki wyjdzie czysty. Upieczone babeczki pozostawić na kilka minut w foremce, po czym wyciągnąć je i pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kratce kuchennej.
Chałwę pokruszyć i przełożyć do garnuszka. Wlać śmietankę i podgrzewać tak długo, aż chałwa całkowicie się rozpuści. Gdyby pozostały drobne kawałki, które nie chcą się rozpuścić, można całość przetrzeć przez sito. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać rozpuszczoną chałwę i kakao i dobrze zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i dowolnie dekorować babeczki. Krem można jeszcze ozdobić rozpuszczoną czekoladą. W tym celu rozpuścić mniej więcej 50g czekolady w kąpieli wodnej, wystudzić, przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć maleńki kawałek tak, żeby powstał otwór mniej więcej o średnicy 1mm i dekorować.