Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z chałwą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
chałwa 200 gram
cukier 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
olej 1/4 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

krem z białej czekolady

śmietana 30% 125 mililitrów
biała czekolada 100 gram

Porada

Do kremu można dodać śmietan fix, aby krem utrzymał swoją konsystencję.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z chałwą

Chałwę rozcieramy widelcem i mieszamy z suchymi składnikami: mąką, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Dodajemy składniki mokre wcześniej wymieszane: mleko, olej i jajka. Wszystko mieszamy szybko do połączenia się składników.
Przygotowujemy foremki do babeczek i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy babeczki na kratce i w tym czasie przygotowujemy krem.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Do garnka przelać śmietanę, dodać czekoladę i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Często mieszać, aby śmietana się nie przypaliła. Podgrzewamy do momentu aż czekolada zupełnie się rozpuści . Garnek po ostudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, żeby śmietana mocno się schłodziła. Inaczej nam się nie ubije. Dlatego najlepiej zabrać się za podgrzewanie wieczorem.

Po tym czasie śmietanę ubijamy ze śmietan fixami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak