Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z chałwą
Przygotowujemy foremki do babeczek i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy babeczki na kratce i w tym czasie przygotowujemy krem.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Do garnka przelać śmietanę, dodać czekoladę i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Często mieszać, aby śmietana się nie przypaliła. Podgrzewamy do momentu aż czekolada zupełnie się rozpuści . Garnek po ostudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, żeby śmietana mocno się schłodziła. Inaczej nam się nie ubije. Dlatego najlepiej zabrać się za podgrzewanie wieczorem.
Po tym czasie śmietanę ubijamy ze śmietan fixami.