Babeczki z chałwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • chałwa

    200 gram
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta

krem z białej czekolady

  • śmietana 30%

    125 mililitrów
  • biała czekolada

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chałwę rozcieramy widelcem i mieszamy z suchymi składnikami: mąką, cukrem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Dodajemy składniki mokre wcześniej wymieszane: mleko, olej i jajka. Wszystko mieszamy szybko do połączenia się składników.
Przygotowujemy foremki do babeczek i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez ok. 20-25 min. do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy babeczki na kratce i w tym czasie przygotowujemy krem.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Do garnka przelać śmietanę, dodać czekoladę i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Często mieszać, aby śmietana się nie przypaliła. Podgrzewamy do momentu aż czekolada zupełnie się rozpuści . Garnek po ostudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, żeby śmietana mocno się schłodziła. Inaczej nam się nie ubije. Dlatego najlepiej zabrać się za podgrzewanie wieczorem.

Po tym czasie śmietanę ubijamy ze śmietan fixami.
menato
Do kremu można dodać śmietan fix, aby krem utrzymał swoją konsystencję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat