BABECZKI Z BUDYNIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/5 szkl
  • masło

    150 g
  • cukier

    4 łyzki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana

    2 łyżki
  • mleko

    pół l
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier

    pół szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, masła, cukru, jaj, śmietany i mleka zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Z 0,5 litra mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy mąki i mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Gdy mleko zacznie się gotować to wlewamy do niego wymieszane mąki. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Ciastem wylepiamy foremki do babeczek. Pieczemy w 160 st. aż się zarumienią.
Na upieczone już babeczki wykładamy budyń. Dekorujemy owocami lub pokrojoną w kosteczke galaretką. Można posypać drażetkami lub polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat