Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Na ciasto:
-
mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanka -
mąki pszennej
1 szklanka -
żółtko jajek
2 -
śmietany
1 łyżka -
brązowego cukru
0,5 szklanki -
NA BUDYŃ :
-
żółtko jajek
4 -
cukru waniliowego
0,5 szklanki -
mleko
300 ml -
mąki ziemniaczanej
1 łyżka -
masło
200 zimne
Przepis i sposób przygotowania Babeczki z budyniem
Krem- Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)