Babeczki z budyniem

Ewa
Ewa

Babeczki z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Na ciasto:

  • mąki pełnoziarnistej

    0,5 szklanka
  • mąki pszennej

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    2
  • śmietany

    1 łyżka
  • brązowego cukru

    0,5 szklanki
  • NA BUDYŃ :

  • żółtko jajek

    4
  • cukru waniliowego

    0,5 szklanki
  • mleko

    300 ml
  • mąki ziemniaczanej

    1 łyżka
  • masło

    200 zimne
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Babeczki z budyniem

Ciasto- Mieszamy mąki z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Krem- Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.

Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

pawlito 01.12.2013 20:50
idealnie by pasowały na święta wielkanocne do święconki odpowiednia wielkość
Stenka 13.11.2013 07:45
lubię takie babeczki
Megg 07.10.2013 11:31
super smaczne babeczki
Łukasz15 07.10.2013 10:20
Pyszności!!!
sylwia_mc 07.10.2013 09:52
super babeczki, sprytnie ukryte nadzienie
natalia.doradca 07.10.2013 09:27
apetyczne słodkości
Anula 07.10.2013 09:15
Uwielbiam , troche przy nich zabawy, ale smak jest obłedny:)
iziona 07.10.2013 09:08
Kiedyś takie babeczki robiłam bardzo często, ale teraz coś o nich zapomniałam, a Ty mi je przypomniałaś :)
pestka 07.10.2013 09:02
śliczne i smaczne babeczki
Ania321 07.10.2013 08:52
chętnie zjadłabym jedną :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat