Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z borówkami i kremem czekoladowym
Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni. W misce ucieramy cukier ze skórką z cytryny, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie dodajemy jajka. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy połowę maślanki i połowę mąki, miksujemy aż ciasto będzie jednolite i ponownie dodajemy pozostałą mąkę i maślankę. Łączymy wszystkie składniki.
Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 1 łyżkę, do środka wrzucamy kilka borówek i przykrywamy ciastem, na wierzch również kładziemy borówki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy ją do serka mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Gdyby się okazało, że krem jest bardzo gęsty można dodać 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka.
Kremu nie przechowuję w lodówce przed udekorowaniem babeczek.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Na wierzch układamy borówki, ja dodatkowo udekorowałam babeczki kwiatami bzu.
Przechowujemy w lodówce!
Smacznego!