Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z bitą śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietany kremówki 500 ml
cukru 3 łyżka
kolorowa posypka do ciast
różowy błyszczący cukier
suszonych moreli
Ciasto:
cukru trzcinowego 5 łyżka
żółtko jajek 2
mąki graham 100 g
mąki tortowej 200 g
kakao naturalnego 2 łyżka
margaryny 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z bitą śmietaną

Mąkę posiekać nożem z zimną margaryną, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć je, podzielić na niewielki kulki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto w każdej z foremek nakłuć widelcem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 - 12 minut, po czym wyjąć je i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić wgłębienia babeczek. Morele pokroić na kawałeczki i ułożyć po kilka kawałeczków koliście na śmietanie. Na koniec babeczki posypać posypką i błyszczącym cukrem. Z tej ilości składników wyszło mi 30 babeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 03.04.2013 11:15
Pycha!! I jak kolorowo.
Ewa104 03.04.2013 10:10
Uwielbiam babeczki.twoje ślicznie wyglądają.
kasienka23 03.04.2013 10:02
takie babeczki zawsze smakują!
as28 03.04.2013 09:58
ślicznie wyglądaja
Rafał3 03.04.2013 09:46
mniam polecam serdecznie
Boska_Agatka 03.04.2013 09:41
ale bym zjadła wygląda i smakuje pewnie wyśmienicie
EWI 03.04.2013 09:11
wyglądają cudnie
iwi 03.04.2013 08:58
Przepyszne cudeńka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak