Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z białą czekoladą i czekoladowe motyle

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
masło rozpuszczone 60 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 szt
mleko 2/3 szklanki
biała czekolada 105 g
olejek waniliowy kilka kropel
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
serek mascarpone 250 g
gorzka czekolada 1/2 tabliczki
biała czekolada 1/3 tabliczki
barwnik spożywczy
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z białą czekoladą i czekoladowe motyle

Czekoladowe motylki: Na papierze do pieczenia narysować szablon motyli (skrzydła). W kąpieli wodnej rozpuścić połowę gorzkiej czekolady. Z papieru do pieczenia zrobić mały rożek, skleić na złączeniu, nożyczkami odciąć końcówkę. Napełnić rożek czekoladą, dokładnie zamknąć, aby podczas naciskania czekolada nie wypłynęła. Odrysować kontur skrzydeł, odstawić do wystygnięcia.

Rozpuścić w kąpieli wodnej białą i gorzką czekoladę (oddzielnie). Do białej dodać kilka kropel barwnika, wymieszać. Za pomocą pędzelka wypełnić czekoladą skrzydełka motyla, na wierzch nałożyć kilka kropel ,,różowej'' czekolady i wykałaczką robić freski mezgi. Wstawić do lodówki, po 10 minutach motylki są gotowe do użycia, łatwo odchodzą od papieru.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce, przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
W misce, średnią prędkościa miksera, utrzeć masło i cukier na puszystą masę (około 2-3 minuty).
Dodać jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Do masy wlewać małym strumieniem rozpuszczoną białą czekoladę pod koniec dodać kilka kropel olejku waniliowego.
Na przemian dodawać suche składniki z mlekiem w 2-3 porcjach, mieszając po każdym dodaniu.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do 2/3 wysokości.
Piec do suchego patyczka, około 25 minut. Studzić na kratce.

Krem: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Babeczki udekorować kremem i motylkami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.04.2014 16:00
wspaniałe,urocze babeczki
krokus 12.04.2014 22:28
cudowne babeczki
rjustysia 02.03.2014 18:59
Bardzo łatwo przygotować a efekt porażający! :)
polly66 17.11.2013 15:17
Motylki idealne! Podziwiam.
JOANNA16 11.09.2013 08:14
super babeczki
ppaulina 13.08.2013 19:52
babeczki wyglądają rtewelacyjnie
IZABELA29 23.06.2013 15:58
cudowne jak z cukierni
Magda60 07.05.2013 18:12
bajecznie piękne, dodaje do ksiazki
Juleczka20 09.04.2013 10:23
pyszne babeczki i motylki przepiękne
Iwona56 08.04.2013 17:45
niesamowite te motyle
Malinka 07.04.2013 19:55
Bardzo apetycznie i niesamowicie się prezentujące babeczki!
Katarzyna156 06.04.2013 21:08
bosko się prezentują
Stenka 06.04.2013 08:30
apetycznie wyglądają
Klausia 05.04.2013 15:46
sztuka zrobić takie cudo ;)
dianix 28.03.2013 21:10
przepiekne
Łucja 23.03.2013 10:35
ależ słodziaki :)
aisza1 19.03.2013 08:04
apetycznie wygląda
Milena87 18.03.2013 09:27
aż dech zapiera! Cudeńka :D
caralajna 14.03.2013 09:39
piękna dekoracja
miroslawa 13.03.2013 07:56
cudne wykonanie, a te motylki, brak słów
Katarzyna34 11.03.2013 16:06
pięknie podane jakby ktoś mi zrobił takie motylki ...
Megg 11.03.2013 08:48
przecudne babeczki :)
bietka 11.03.2013 07:14
ślicznie wygladają
Beatris 11.03.2013 00:42
Te motylki powaliły mnie na kolana. Piękne.
sanielcia 10.03.2013 23:42
śliczne te motylki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak