Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki waniliowe z polewą czekoladową.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 125 gram
cukier drobny 125 gram
mleko 2% 75 ml
esencja waniliowa do smaku
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
sól do smaku
mąka tortowa 200 gram
jaja 3

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki waniliowe z polewą czekoladową.

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka. Dodać ekstrakt waniliowy i też go wmieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki.
Lekko zmiksować, wlać mleko, lekko zmiksować i na końcu wsypać resztę mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę rozłożyć do przygotowanych foremek i piec 20-25 min.
Gdy babeczki wystygną można zabrać się za polewę.
Do polewy potrzebujemy:
1/4 ramy
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i gotujemy. Gdy polewa zacznie się gotować, zmniejszamy ogniem i mieszając czekamy aż polewa stanie się gęsta.
Polewamy babeczki i czekamy aż polewa wystygnie.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 28.10.2012 14:41
smaczne
tom 01.09.2012 17:48
super
treonina 01.09.2012 16:02
wygląda świetnie!
stokrotka 01.09.2012 15:45
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak