Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki tiramisu

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babeczki

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Nasączenie

zaparzona mocna kawa 1/3 szkl
likier amaretto 40 ml
likier kawowy 40 ml

Krem

żółtko jajek 4 szt
serek mascarpone 250 g
cukier puder 6 łyżek

oraz

kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki tiramisu

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukier., a następnie żółtka. Dodać przesiane mąki- wymieszać.
Blachę do muffinek (na 12 szt) wyłożyć papilotkami.
Połową masy zapełnić papilotki-posypać przez siteczko kakao, a następnie dopełnić resztą masy.
Piec przez 15 min w temp. 170 stopni. Wystudzić.
Krok 1 - Babeczki tiramisu foto
2
Połączyć wszystkie składniki nasączenia-nasączyć babeczki ( muszą być mocno nasączone)
Krok 2 - Babeczki tiramisu foto
3
Krem: w małym garnuszku zagotować wodę- zdjąć z ognia.Postawić na niej miskę z żółtkami i cukrem tak, by miska nie dotykała powierzchni wody. Ubijać mikserem przez 4-5 min. Zdjąć z garnka i na blacie ubijać jeszcze 2 min.
Serek mascarpone ubić mikserem ok 10 sekund. Wymieszać z ubitymi żółtkami.
Nakładać na babeczki. Schłodzić w lodówce przez min 1 godz.
Krok 3 - Babeczki tiramisu foto
4
Przed podaniem oprószyć kakao.
Krok 4 - Babeczki tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 30.12.2016 14:50
pyszności takie babeczki
ilka01 30.12.2016 13:43
uwielbiam :)
jan_mag 30.12.2016 09:36
Bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak