Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki szpinakowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 225 g
jajko 2 szt
cukier 125 g
masło 80 g
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
serek homogenizowany 300 g
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki szpinakowe

Kroki postępowania

1
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Babeczki szpinakowe foto
2
Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Ja miałam liście, więc miksujemy je dokładnie
Krok 2 - Babeczki szpinakowe foto
3
Jajka ubijamy z cukrem,
Krok 3 - Babeczki szpinakowe foto
4
a następnie dodajemy masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Babeczki szpinakowe foto
5
Gdy uzyskamy już gładką masę dodajemy szpinak i mieszamy całość już łyżką.
Krok 5 - Babeczki szpinakowe foto
6
Mieszamy dokłądnie
Krok 6 - Babeczki szpinakowe foto
7
Foremkę wykładamy papilotkami
Krok 7 - Babeczki szpinakowe foto
8
Masę przekładamy do foremek lub papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Krok 8 - Babeczki szpinakowe foto
9
Serek łączymy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody a gdy ostygnie wlewamy do serka i mieszamy całość.
Krok 9 - Babeczki szpinakowe foto
10
Gdy babeczki ostygną odkrawamy ciasto powyżej papilotki i smarujemy przygotowanym serkiem,
Krok 10 - Babeczki szpinakowe foto
11
Kruszymy odcięte ciasto
Krok 11 - Babeczki szpinakowe foto
12
a następnie przykrywamy pokruszonym ciastem z wierzchów.
Krok 12 - Babeczki szpinakowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak