Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki śmietanowo-jabłkowe
1. Jabłko umyj, obierz, wytnij pestki, pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej piekarnik - temperatura 180 stopni, góra - dół. Przygotuj foremki na babeczki.
3. Do miski wbij jaja, stopniowo dosypuj cukier i albo mikserem, albo trzepaczką energicznie mieszaj do rozpuszczenia cukru.
4. W osobnej misce wymieszaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia z połową szklanki mąki, wymieszaj suche składniki, następnie dodaj do masy z jajek i cukru.
5. Mieszając masę dodaj 2 łyżki śmietany i stopniowo dosyp kolejne pół szklanki mąki.
6. Mieszaj ciągle ciasto na gładką masę, dodaj znowu 2 łyżki śmietany i resztę mąki.
7. Ciasto dobrze wymieszaj.
8. Dodaj pokrojone wcześniej jabłka i znów wymieszaj ciasto.
9. Wlewaj ciasto do 3/4 wielkości foremki.
10. Foremkę włóż do nagrzanego piekarnika. Babeczki piecz 30 minut.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika ostrożnie blaszkę z babeczkami, ostudź i wedle życzenia możesz ozdobić lub zjadać babeczki takie, jakie się upiekły. Są wspaniałe.
Życzę smacznego!