Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki red velvet z truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Babeczki

mąka pszenna 1,75 szklanki
kakao 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki
jajko
barwnik spożywczy czerwony 1/2 łyżeczki
ocet spirytusowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
kefir 1/2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Krem

śmietana kremówka 160 ml
serek mascarpone 125 g
barwnik spożywczy czerwony 8 kropli
cukier puder 3 łyżeczki
fix do śmietany

Dodatkowo

truskawki 12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki red velvet z truskawkami

Olej i cukier zmiksować. Cały czas miksując dodać jajko, cukier waniliowy i barwnik. Następnie dodawać na przemian kefir i mąkę miksując na średnich obrotach, a gdy te się skończą, dodajemy kakao. Gdy masa będzie jednolita, do małej miseczki wsypujemy sodę, zalewamy octem i mieszamy. Powstanie piana, którą szybko trzeba przełożyć do ciasta i miksować przez 10 sekund na średnich obrotach. Gotowe ciasto nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy z foremek dopiero, gdy ostygną - inaczej mogą się rozwalić ( ja tak zepsułam 3 babeczki...). W każdej babeczce wykrawamy na środku dziurę na truskawkę, uważając by nie rozwalić babeczki. Gdy wszystkie będą już wydrążone, należy umyć i odszypułkować truskawki (w tej kolejności!), po czym osuszone wkładać po jednej do babeczek.
Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach. Gotowy krem nakładamy do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdą i dekorujemy babeczki. Należy przy tym pamiętać, żeby spomiędzy kremu i ciasta nie wystawała nasza niespodzianka, czyli truskawka schowana w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 08.03.2015 11:01
Lucan niestety miałam zbyt słaby barwnik, a kakao okazało się za ciemne i wyszły brązowo-czerwone. Ale kolejnym razem wyjdą piękne, koleżanka mi podpowiedziała żeby barwniki w hurtowni kupować.
Ola1young 07.03.2015 14:22
pyszne babeczki :)
misia53 07.03.2015 12:09
bardzo apetyczne
Ania321 07.03.2015 10:33
Babeczki palce lizać :)
Lucan 07.03.2015 10:20
w środku krwistoczerwone?
barbara11561 07.03.2015 09:26
bardzo smakowite:)
Futka 07.03.2015 08:53
Śliczne i bardzo smakowite te Twoje babeczki :D
Maridka19 07.03.2015 08:39
Lubię takie babeczki :)
norweska20 06.03.2015 23:06
zapowiada się bardzo smacznie
Adam/ZUB3R 06.03.2015 22:18
smaczne babeczki
Wafelek2601 06.03.2015 22:16
Smaczne babeczki
Sroczka 06.03.2015 22:02
Z chęcią zjadłabym taką babeczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak