Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki pomidorowo-pieczarkowe
Pieczarki obrałam,umyłam i pokroiłam każdą wzdłuż na 6 części. Podsmażyłam na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieniły. Suszone pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do pieczarek, wymieszałam razem, smażąc je jeszcze minutkę.
Foremki na babeczki posmarowałam tłuszczem i wyłożyłam ciastem, nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Podpiekłam wstępnie 15 minut, aż leciutko się zarumieniły.
Do miseczki wlałam śmietanę, wsypałam ser żółty starty na tarce o średnich oczkach, wbiłam jajko, dodałam sól, bazylię i zmieliłam odrobinę pieprzu, całość dokładnie wymieszałam.
Podsmażone pomidory i pieczarki nałożyłam do podpieczonych babeczek i zalałam masą śmietanowo-serową, piekłam jeszcze 20 minut.
Z podanej ilości składników wyszło mi 10 babeczek o górnej średnicy 7 cm, dolnej 3,5 cm i wysokości 2 cm.
Smacznego :)