Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki podwójnie pomarańczowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza
budyń waniliowy
mleko 2%
cukier
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki podwójnie pomarańczowe

Szykujemy gotowe spody kruchych babeczek.
Sparzyłam dużą pomarańczę. Ugotowałam budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją: do proszku budyniowego z zimnym mlekiem dodałam skórkę otartą z całej pomarańczy. Dodanie skórki daje niesamowity aromat. Z pozostałej pomarańczy wykroiłam miąższ i przełożyłam do miseczki, dodałam łyżkę cukru. Do gorącej wody (ok. 40 ml) dodałam niecałą łyżeczkę żelatyny, wymieszałam do rozpuszczenia. Żelatyna stygnąc, pęcznieje. Kiedy była chłodna, ponownie lekko podgrzałam i dodałam do pomarańczy. Odstawiłam do lodówki do zżelowania.
Na spody babeczek nałożyłam pół łyżeczki masy pomarańczowej i łyżeczkę budyniu.
Oprószyłam kakao dla ozdoby.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 02.02.2013 14:50
pyszności
EWI 02.02.2013 14:50
pyszności
msmors 02.02.2013 14:26
ciekawy deserek
ewka1978 02.02.2013 13:47
pycha
Laila2786 02.02.2013 13:31
aż ślinka cieknie
AURELKA 02.02.2013 13:28
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak