Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki orzechowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 200 gram
jajko 3 szt.
mąka 170 gram
krem czekoladowo-orzechowy 4 łyżki
masło orzechowe 2 łyżki
czekolada gorzka 50 gram
mleko 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
esencja waniliowa kilka kropel

krem

serek mascarpone 150 gram
krem czekoladowo-orzechowy 3 łyżki

Dodatkowo

orzechy laskowe kilkanaście szt.

Porada

Ciasto najlepiej nakładać gałkownicą, wtedy babeczki wyrosną równe.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki orzechowe

Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencje, mleko i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy stopniowo do ciasta. Czekoladę kruszymy w małe kawałeczki. Dodajemy do ciasta. Krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe na sam koniec i wszystko razem miksujemy na małych obrotach.

Ciasto nakładamy do foremek do połowy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika w 160-170 stopni na ok. 20-25 min, do suchego patyczka.

Krem: Do serka dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy wzorki na babeczkach. Na każdej kładziemy orzeszek na czubku kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 11.02.2016 09:04
niesamowicie wygląda i tak kusi
staropolanka5 02.12.2015 23:37
baardzo pyszne zrobiłaś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak