Babeczki orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    200 gram
  • jajko

    3 szt.
  • mąka

    170 gram
  • krem czekoladowo-orzechowy

    4 łyżki
  • masło orzechowe

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    50 gram
  • mleko

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • esencja waniliowa

    kilka kropel

krem

  • serek mascarpone

    150 gram
  • krem czekoladowo-orzechowy

    3 łyżki

Dodatkowo

  • orzechy laskowe

    kilkanaście szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencje, mleko i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy stopniowo do ciasta. Czekoladę kruszymy w małe kawałeczki. Dodajemy do ciasta. Krem czekoladowo-orzechowy i masło orzechowe na sam koniec i wszystko razem miksujemy na małych obrotach.

Ciasto nakładamy do foremek do połowy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika w 160-170 stopni na ok. 20-25 min, do suchego patyczka.

Krem: Do serka dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy wzorki na babeczkach. Na każdej kładziemy orzeszek na czubku kremu.
paulette17
Ciasto najlepiej nakładać gałkownicą, wtedy babeczki wyrosną równe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 11.02.2016 09:04
niesamowicie wygląda i tak kusi
staropolanka5 02.12.2015 23:37
baardzo pyszne zrobiłaś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat