Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki odrywane z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
drożdże 45 g
mleko 250 ml
cukier 3 łyżki
olej 100 ml
sól
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
jabłka 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki odrywane z jabłkami

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem a nastepnie ciepłym mlekiem. Po wyrośnięciu - ok 15 minut dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto pod przykryciem odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Babeczki odrywane z jabłkami foto
2
W między czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kromy na połówki lub mniejsze kawałki.
Krok 2 - Babeczki odrywane z jabłkami foto
3
Po tym czasie ciasto wałkujemy i dzielimy na małe części. Nakładamy na każdą część połówkę jabłka, ewentualnie możemy posypać jeszcze delikatnie jabłka cukrem .
Krok 3 - Babeczki odrywane z jabłkami foto
4
Formujemy małe sakiewki,
Krok 4 - Babeczki odrywane z jabłkami foto
5
które układamy na blaszce, łączeniem do dołu, w niewielkich odstępach.
Krok 5 - Babeczki odrywane z jabłkami foto
6
Smarujemy z wierzchu żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.
Krok 6 - Babeczki odrywane z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.07.2016 17:27
bardzo dobre
Magula 30.01.2015 07:53
Krzysztof częstuj się
Krzysztof15 30.01.2015 07:25
poproszę jedną do porannej kawki
Skotka 29.01.2015 21:38
zjadłabym :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak