Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki myszki Miki
Ciasto jasne: Masło wymieszać z suchymi składnikami aby utworzył się mokry "piasek". Mleko i jajka dokładnie roztrzepać. Dosypać suche składniki i zmiksować na małych obrotach do czasu aż się połączą.Ciemny placek pokroić na kawałki i rozdrobnić w blenderze. Dodać 1/2 szklanki jasnego surowego ciasta i ok. 1/2 szkl wody (wodę dodawać stopniowo! Konsystencja powinna być taka aby łatwo się formowało i nie było za rzadkie)
Do foremek na babeczki nałożyć po 1 łyżce jasnego ciasta. Z ciemnego ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na białe ciasto. Następnie uformować cienki wałek i zwinąć go w wianuszek i położyć na kulce, która będzie głową myszki Miki. Następnie wszystkie główki pokryć 1 łyżką jasnego ciasta i wstawić na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły.
Gotowe babeczki ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Wyszło mi 18 babeczek.
Babeczki można rozkroić w dowolnym miejscu i zawsze będzie widać myszkę Miki.