Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki mocno pomarańczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 5 łyżek
maślanka 200 ml
skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sok pomarańczowy 2 łyżki
cukier 170 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki mocno pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Pomarańcze dokładnie wyszorować i zetrzeć skórką na tarce, wycisnąć 2 łyżki soku. W misce wymieszać cukier, mąkę oraz proszek. W misce wymieszać maślankę, sok z pomarańczy, żółtka.
Krok 1 - Babeczki mocno pomarańczowe foto
2
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę. Dodawać stopniowo suche składniki, wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek.
Krok 2 - Babeczki mocno pomarańczowe foto
3
Foremki wysmarować masłem.
Krok 3 - Babeczki mocno pomarańczowe foto
4
Masę rozlać do wysmarowanych kokilek/foremek. Piec ok. 35min. w 180st C w kąpieli wodnej pod przykryciem z folii aluminiowej.
Krok 4 - Babeczki mocno pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 05.05.2014 21:01
apetyczne :)
wyattearp 05.05.2014 20:23
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak