Babeczki marchwianeczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • marchew

    starta 1,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    z 1 sztuki
  • masło

    3-4 łyżki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    z 1/2 sztuki
  • olej słonecznikowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Foremki smarujemy masłem za pomocą pędzelka i obsypujemy bułką tartą. Rodzynki zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 30 min., osączamy i obtaczamy w 1-2 łyżkach mąki. Jajka ubijamy z cukrem aż masa będzie puszysta i prawie biała. Mąkę przesiewamy razem z solą i cynamonem. Stopniowo dosypujemy ją do masy jajecznej i dolewamy olej. Następnie dodajemy marchewkę, skórkę, rodzynki i sodę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do każdej foremki nakładamy porcję ciasta tak do 4/5 wysokości, ustawiamy wszystkie na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 170 st. C.. Babeczki możemy wyjąć z foremek jeszcze ciepłe i polukrować oraz posypać startą skórką cytrynową lub pomarańczową. Z podanej ilości składników zrobimy 20-25 babeczek. Pamiętajmy aby cytrusy, przed starciem skórki, dobrze wyszorować i sparzyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eeee 15.07.2012 13:21
smakowicie wyglada
Martinezek 05.06.2012 22:58
uwielbiam wszelkiego rodzaju marchwiaki , wypróbuję przepis :))
jogobella23 19.04.2012 20:41
super
BozenA 15.02.2012 16:15
wybróbowane super
BozenA 15.02.2012 16:15
wybróbowane super
Krzysztof42 28.12.2011 15:50
dobre
Marysia 21.08.2011 15:00
super
Karolina69 21.08.2011 14:55
fajne
BozenA 11.08.2011 14:52
super
BozenA 11.08.2011 14:52
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat