Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki łososiowo-szpinakowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łosoś filet 150 g
szpinak świeży 2 garści
ser feta 1/3 kostki
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 szczypty
sok z cytryny 50 ml
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 szczypty
cebulki wiosenne ze szczypiork 2
oliwa 2 łyzki
ugotowane ziemniaki 300 g
jajko 2
silikonowe foremki do babeczek 12

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki łososiowo-szpinakowe

Kroki postępowania

1
Łososia nacieramy przyprawą,pieprzem,sokiem z cytryny.
Na patelnię wlewamy oliwę,łososia kroimy w małą kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną oliwę i
na małym ogniu smażymy.Opłukany szpinak siekamy nożem ,wrzucamy na patelnię razem z koperkiem i pokrojonymi cebulkami i szczypiorkiem,wszystko dusimy,gdy szpinak zmięknie dorzucamy pokruszoną fetę.
Mieszmy chwilkę wszysto razem,doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny i odstawiamy patelnię.
Krok 1 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
2
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 C.
W misce ubijamy jajka,powinny być dobrze ubite,do tak zwanej białości. Do ubitych jajek dodajemy porcjami ugniecione,przestudzone ziemniaki.Wszystko ubijamy do powstania jednolitej,gładkiej masy.
Krok 2 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
3
Do masy wrzucamy przygotowanego łososia ze szpinakiem i fetą,wszystko mieszamy delikatnie łychą:)
Krok 3 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
4
Tak przygotowane ciasto wlewamy łyżką do foremek.
Krok 4 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
5
Foremki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika.Pieczemy do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.Piekłam te babeczki dwukrotnie ,za pierwszym razem trzymałam dłużej w piekarniku,za drugim krócej i były troszkę mniej spieczone ale równie smaczne:)
Krok 5 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
6
Babeczki zachwycaja prostotą i smakiem.Są pulchne w środku,długo zachowują świeżość.Polecam:)
Krok 6 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta27 10.02.2013 11:32
Dziekuję:)
caralajna 10.02.2013 07:34
piękne
Aneta27 06.02.2013 19:19
Oj wiem,wiem,juz zglosilam ale chyba bede musiala zrobic to jeszcze raz:) Na razie jeszcze nie umiem tego wszystkiego tutaj ogarnac :D
Habibi 06.02.2013 14:26
Smakowite :) ...ale dodały Ci się hurtowo ;)
Aneta27 05.02.2013 23:59
Dziękuję:)
Renata22 05.02.2013 13:53
Rewelacyjny przepis! Juz go sobie zabieram! Cos wspaniałego!;)
babajaga1969 05.02.2013 11:40
podobają mi się takie pikantne babeczki - smaczne :)
Aneta27 05.02.2013 10:50
Bardzo dziękuję i polecam bo są naprawdę przepyszne:)
Poison1988 05.02.2013 10:24
wyglądają niezwykle pysznie :) połączenie smaków idealne!
adelajda 05.02.2013 09:35
rewelacja
Aneta27 05.02.2013 09:23
Dziękuję Wam i z całego serca te babeczki polecam:)
Rafał10 05.02.2013 08:51
bardzo smaczne, super przepisik :)
IwonaDD 05.02.2013 08:19
piękne -komplementy !
marcia7 05.02.2013 01:19
ale śliczne, na walentynki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak