Babeczki łososiowo-szpinakowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    150 g
  • szpinak świeży

    2 garści
  • ser feta

    1/3 kostki
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 szczypty
  • sok z cytryny

    50 ml
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 szczypty
  • cebulki wiosenne ze szczypiork

    2
  • oliwa

    2 łyzki
  • ugotowane ziemniaki

    300 g
  • jajko

    2
  • silikonowe foremki do babeczek

    12
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
Łososia nacieramy przyprawą,pieprzem,sokiem z cytryny.
Na patelnię wlewamy oliwę,łososia kroimy w małą kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną oliwę i
na małym ogniu smażymy.Opłukany szpinak siekamy nożem ,wrzucamy na patelnię razem z koperkiem i pokrojonymi cebulkami i szczypiorkiem,wszystko dusimy,gdy szpinak zmięknie dorzucamy pokruszoną fetę.
Mieszmy chwilkę wszysto razem,doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny i odstawiamy patelnię.
Krok 2 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 C.
W misce ubijamy jajka,powinny być dobrze ubite,do tak zwanej białości. Do ubitych jajek dodajemy porcjami ugniecione,przestudzone ziemniaki.Wszystko ubijamy do powstania jednolitej,gładkiej masy.
Krok 3 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
Do masy wrzucamy przygotowanego łososia ze szpinakiem i fetą,wszystko mieszamy delikatnie łychą:)
Krok 4 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
Tak przygotowane ciasto wlewamy łyżką do foremek.
Krok 5 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
Foremki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika.Pieczemy do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.Piekłam te babeczki dwukrotnie ,za pierwszym razem trzymałam dłużej w piekarniku,za drugim krócej i były troszkę mniej spieczone ale równie smaczne:)
Krok 6 - Babeczki łososiowo-szpinakowe foto
Babeczki zachwycaja prostotą i smakiem.Są pulchne w środku,długo zachowują świeżość.Polecam:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta27 10.02.2013 11:32
Dziekuję:)
caralajna 10.02.2013 07:34
piękne
Aneta27 06.02.2013 19:19
Oj wiem,wiem,juz zglosilam ale chyba bede musiala zrobic to jeszcze raz:) Na razie jeszcze nie umiem tego wszystkiego tutaj ogarnac :D
Habibi 06.02.2013 14:26
Smakowite :) ...ale dodały Ci się hurtowo ;)
Aneta27 05.02.2013 23:59
Dziękuję:)
Renata22 05.02.2013 13:53
Rewelacyjny przepis! Juz go sobie zabieram! Cos wspaniałego!;)
babajaga1969 05.02.2013 11:40
podobają mi się takie pikantne babeczki - smaczne :)
Aneta27 05.02.2013 10:50
Bardzo dziękuję i polecam bo są naprawdę przepyszne:)
Poison1988 05.02.2013 10:24
wyglądają niezwykle pysznie :) połączenie smaków idealne!
adelajda 05.02.2013 09:35
rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat