Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki limonkowo-kokosowe

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki limonkowo-kokosowe.

Składniki:

Składniki:

mąka 300 gramów
masło zimne 150 gramów
cukier 90 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
sól 1 szczypta

Składniki na krem:

jajko 3 sztuki
mleko 0.75 szklanki
cukier 0.75 szklanki
sok z limonki 3 sztuki
skórka z limonki 1 sztuka
mąka 1 łyżka
masło 100 gramów

Dodatkowo:

śmietanka 36% 1.5 szklanki
cukier puder 2 łyżki
skórka z limonki 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 2 łyżeczki

Porada

Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach, kiedy spody nabiorą wilgoci od kremu i zrobią się bardziej kruche i miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki limonkowo-kokosowe

Babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy, a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy fasolę i podpiekamy jeszcze 4-5 minut. Studzimy.
Krem: Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki.
Wierzch: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, delikatnie dodajemy wiórki kokosowe. Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze od wiórków)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak