Babeczki kruche z bitą śmeitaną i truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    170 g
  • masło

    80 g
  • żółtko jajek

    1 szt
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • cukier puder

    30 g
  • proszek dopieczenia

    1/2 płaskiej łyżeczki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • truskawki

    ok 30 (duże)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść na gładko,wylepić wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą foremki i upiec.Ja piekę w 180 stopniach aż będą rumiane.Śmietanę 30 ubić z cukrem waniliowym, w międzyczasie żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić we wrzatku-malutko wody,wystudzić.Dodać do śmietany,układać śmietanę na babeczkach i wciskać kawałki truskawek.Dać do lodówki do zastygnięcia.Pychota.Jest troche roboty ale warto.Wychodzi ok 17-20 szt.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babcia 30.12.2012 00:29
bardzo fajne
kasienka23 17.04.2012 18:13
proste danie a tak cieszy :)
bami 26.03.2012 21:52
Ależ się pięknie prezentują! :)
Papryczka 12.10.2011 13:21
bardzo ładne
jeta72 29.04.2011 15:20
Apetycznie wyglądają;)
ewaa 17.04.2011 20:59
pyszne :)
Goya 11.03.2011 20:26
ciekawe
Koper 20.02.2011 15:40
przepiękne!
Edyta38 15.01.2011 18:28
az slinka cieknie:)
monisia1977 23.10.2010 07:44
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat