Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki kopiec kreta

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
śmietana 30% 150 ml
cukier puder 2 łyżki
czekolada gorzka 1 tabliczka
pomarańcza 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki kopiec kreta

Masło, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do złączenia się składników. W czasie podgrzewania mieszamy składniki. Studzimy masę. Dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykłądamy do foremek i pieczemy ok 15 min w temp. 180 stopni
Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną i wydrążamy ze środka ciasto (niech zostanie ok 0,5 cm ciasta na brzegach. Wydrążone ciasto kruszymy.

Masa: Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem. Dodajemy startą czekoladę.

Na dnie babeczek wykładamy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Następnie wypełniamy babeczki kremem i posypujemy skruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na ok 6 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 12.10.2014 18:34
świetny pomysł
inka2012 12.10.2014 14:10
smakowicie wyglądają!
Ania96 12.10.2014 12:52
fajny pomysł na domowe babeczki kopiec kreta
Marta1986 12.10.2014 11:36
pyszne mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak