Babeczki - kopce kreta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    3 lyżeczki
  • cukier

    1 szkl
  • mleko

    1 szkl
  • olej

    1 szkl
  • jajko

    2 szt
  • banan

    4 szt
  • śmietana kremówka

    500 g
  • śmietan fix

    2 op
  • cukier puder

    3 lyżki
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć.
Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180 st C ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić.
Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone ciasto pokruszyć na drobne, banany obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Banany rozdzielić do babeczek, śmietanę ubić ze śmietan- fixem i cukrem pudrem, nałożyć po porcji do każdej babeczki i posypać pokruszonym ciastem.
Podawać schłodzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 21.02.2017 11:13
Fanjne babeczki
Misia13 21.02.2017 10:17
polecam, są super, znikają ze stołu w mig ;-)
slodkieniebo 21.02.2017 08:40
Jeszcze takich babeczek nie piekłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat