Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na babeczki 12 szt
-
masło
115 g -
cukier
215 g -
jajko
2 szt (duże) -
mąka tortowa
200 g -
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki -
sól
1 szczypta -
mleko kokosowe
120 g
Składniki na krem
-
śmietanka 36%
200 g -
serek mascarpone
250 g -
mleko kokosowe
2 łyżki -
cukier puder
3 łyżki
Dodatkowo
-
wiórki kokosowe
-
pralinki kawowe lub czekoladowe
24 szt
Sposób przygotowania
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 1 łyżkę, do środka wkładamy pralinkę kokosową i przykrywamy ciastem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mleko kokosowe i serek mascarpone. Miksujemy na jednolity krem.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy pralinami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce!
Smacznego!
Do babeczek dodałam praliny kokosowe!![]()
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)