Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki gryczane z figą
W razie większych potrzeb podwajajcie składniki:
masło do wysmarowania foremek
ja piekłam w aluminiowych brytyjskich foremkach
ale spokojnie na muffiny też będą odpowiednie
ddzieliłam żółtka od białek. Ubiłam pianę z białek na sztywno.
W drugiej misie zrobiłam jasny kogel mogel z żółtek i cukru pudru. Dodałam 2,5 - 3 łyżki mąki gryczanej i miksowałam dalej. Następnie dodałam proszek do pieczenia i łyżką dodawałam pianę z białek do skończenia. Tak przygotowane ciasto przelałam do foremek wysmarowanych masłem i posypanej mąką gryczaną. Rozlałam równomiernie ciasto i włożyłam do niego po połówce fig.
Piekłam ok 20 minut w 190 stopniach. Wyrosły pięknie i nie opadły.
Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale sosy toffi lub czekoladowy , nie wspominając malinowego będzie wspaniały.