Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki dwukolorowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 270 g
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 170 g
jajko 2 szt
olej 100 ml
jogurt naturalny 300 ml
cukier wanilinowy 0,5 łyżeczki
budyń czekoladowy 20 g
mleko 50 ml
serek homogenizowany 300 g
cukier puder
starta skóka z pomarańczy
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki dwukolorowe

Kroki postępowania

1
200 g mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku i sodą. Jajko wymieszać ze 140 g cukru, 80 g oleju oraz jogurtem naturalnym. Dodać wymieszaną mąkę i wymieszać całość łyżką na gładkie ciasto.
Krok 1 - Babeczki dwukolorowe foto
2
Pozostałą mąkę wymieszać z połową łyżeczki proszku do pieczenia, cukrem wanilinowym, i budyniem w proszku. Drugie jajko wymieszać z pozostałym cukrem, olejem oraz mlekiem. Na koniec dodać mąkę z budyniem i wymieszać.
Krok 2 - Babeczki dwukolorowe foto
3
Na dno foremek nałożyć po dużej łyżce jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i przykryć ciastem białym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.
Krok 3 - Babeczki dwukolorowe foto
4
Serek homogenizowany mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy nim wystudzone babeczki. Posypujemy skórką startą z pomarańczy i dekorujemy listkiem mięty.
Krok 4 - Babeczki dwukolorowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 06.04.2013 23:55
faktycznie wyglądają świetnie, tylko kuszą:)
alaaa 25.03.2013 20:48
pięknie wyglądają
Aleksandraa 25.03.2013 12:39
wyglądają świetnie aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak