Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki drożdżowe z wkładką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
świeżych drożdży 50 g
cukru 1 łyżeczka
mąki pszennej typ 500 600 g
+ do podsypywania
ciepłej wody 1,5 szk
jajko 1
soli
mielonki tyrolskiej 300 g
cebula 1
serka topionego 100 g
powinien być jak najtwardszy
sól do smaku
chili do smaku
DODATKOWO:
odrobina mleka
mak
jogurt grecki 3 łyżka
olej rzepakowy 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki drożdżowe z wkładką

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić drożdże i wymieszać je z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie wlać wodę, dodać jogurt, jajko, sól i mąkę i wyrobić miękkie ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( do przykrycia użyć ściereczki ). Gdy ciasto rośnie składniki nadzienia pokroić w kostkę i dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
Krok 1 - Babeczki drożdżowe z wkładką foto
2
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie podsypując mąką. Z ciasta wycinać kółka o średnicy 10 cm
Krok 2 - Babeczki drożdżowe z wkładką foto
3
i układać we wgłębienia blachy do muffinek wysmarowanej olejem tak aby trochę ciasta wystawało po za wgłębienie.. W środek nakładać porcje nadzienia, brzegi posmarować mlekiem i część babeczek posypać makiem.
Krok 3 - Babeczki drożdżowe z wkładką foto
4
Tak przygotowane babeczki zostawić do podrośnięcia. Gdy podrosną wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut. Upieczone babeczki wyjąć i lekko przestudzić.
Krok 4 - Babeczki drożdżowe z wkładką foto
5
Podawać na gorąco ale równie dobrze smakują na zimno. ( Z tych składników wyszło mi 18 babeczek )
Krok 5 - Babeczki drożdżowe z wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 25.07.2013 14:57
takich jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować.
Mniam 25.07.2013 09:32
Świetne babeczki!
lee-aa 25.07.2013 08:53
Super, super, super :) mniam :)
aisoglam 25.07.2013 08:10
Pyszności :) I całkiem ciekawa propozycja niesłodkich wypieków :)
Czarnula87 25.07.2013 08:09
ciekawy pomysł pewnie są pyszne
wyattearp 25.07.2013 08:03
smaczne !!!!!!!!!
gosia561 25.07.2013 00:19
ale smakowita wkładka
treonina 24.07.2013 23:28
ciekawy pomysł :-)
Agnieszka_B 24.07.2013 22:54
Chętnie wykorzystam pomysł na babeczki... Rewelacja!
migotka28 24.07.2013 22:08
bardzo fajny pomysł na nadziane babeczki
martynia6 24.07.2013 21:47
ale świetny pomysł! mozna zabrać na jakąś wakacyjną wyprawę!
idealme 24.07.2013 21:46
bardzo smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak